Graving

Ting tar tid – men nå skjer det heldigvis noe!

Det tar mer tid enn man ofte tror å innhente tilbud fra flere leverandører. Alle er innom på befaring. Så skal de ha tid til å skrive tilbud. Så må man gå gjennom alle tilbudene man får inn. Så har man gjerne noen flere spørsmål man vil stille entreprenørene. Så endrer de og sender deg reviderte tilbud. Så skal man velge entreprenøren og tilbudet man likte beste. Og sånn går nu dagan.. Men, når man så er ferdig med alt dette, og gravemaskinen kommer, da skjer det ting!

Hele tomta (og området generelt her vi bor) er på myr. Det har sine fordeler, men også sine store ulemper. Bakken/grunnen er ofte problematisk og ujevn, og kan endre seg fra år til år. Det gjør grunnarbeidet og fundamenteringen av bygg vanskelig. Man kan enten grave seg forbi myra, og så bygge seg oppover igjen med stein/pukk/grus. Dette kan bety flere meter vertikal graving, og mye masse som da byttes ut. Høres tungvint og dyrt ut? Jepp, det er det også.

Men, entreprenøren vår gjorde en del research, og fant ut at man kan bruke en kombinasjon av televev og veiarmeringsnett. Dette skal gi en god konstruksjon og god sikkerhet for videre arbeid, uten å måte grave seg forbi myra – høres bra ut spør du oss! Televev ser ut som en stor hvit duk. Veiarmeringsnett ser ut som et armeringsnett, bare i tykk plast og mindre hull.

Det blir ca 60 cm med grus/pukk. Først televev-duken, så veiarmeringsnettet, så ca 40 cm med pukk, og til slutt ca 20 cm med subbus (finere pukk/grus).

Vi satser på at dette skal holde, men velger å se det an over en vinter for å være sikker. Kjipt å bygge masse greier i år, og så holder ikke grunnarbeidet og alt blir skjevt til året etter.

Med to små prinsesser i hus er det også begrenset med tid i døgnet. Så det er kanskje ikke så dumt med en vinter til planlegging av selve bygget – det gleder jeg meg til!