Bekk-board

I Bekk jobber vi med skreddersøm av digitale tjenester. Digitale. De aller fleste oppdragene vi har er digitale. Det er ikke ofte vi får jobbet med hardware og fysiske ting. I hvert fall ikke fakturerbar tid.

Men, vi har også det vi kaller for faggrupper i Bekk – en av de viktigste arenaene for faglig og personlig utvikling. Faggruppene endres fra år til år, ettersom hva folk brenner for og vil lære mer om. Årets faggruppe for min del ble “Smartkontor” – en lekeplass for både digitale og fysiske tjenester/produkter!

Mitt bidrag inn i denne faggruppen ble “Bekk-board”. En fysisk bilderamme, med kontrollerbare ledlys styrt av en Raspberry Pi. Jeg tror ordtaket “et bilde sier mer enn 1000 ord” bokstavelig talt passer bra i denne sammenheng, så here you go:

Bilderammen ble kjøpt på IKEA. Det var den dypeste bilderammen jeg fikk tak i, for å få plass til lys og elektronikk inne i rammen.

Like bak glasset har jeg lagt et tynt lag silkepapir. Jeg ville skjule “hemmeligheten(e)” i bilderammen, slik at hvis ingenting lyser, så ser man bare en svart ramme. Men, hvis noen av lysene er skrudd på (i den fargen man ønsker), så ser man det bra gjennom papiret.

Bak silkepapiret er det pleksiglass, med vinyltrykk av blant annet Bekk-logoen. Vi har en Silhouette-maskin som skjærer ut ønskede motiv med sylskarp presisjon. Et fantastisk morsomt apparat! Ved å bruke svarte vinylark vil lyset kun lyse gjennom motivene man har kuttet ut, og ikke ellers.

Bak pleksiglasset med vinyltrykk har jeg skjult 161 kontrollerbare ledlys. Ledlysene er såkalte neopixels, og loddes enkelt sammen til det man vil ha. Disse lysene styres gjennom en mikrokontroller, som f.eks. Arduino eller Raspberry Pi.

Til dette prosjektet valgte jeg en Raspberry Pi. Denne lille dingsen er som en liten datamaskin, og kan brukes til veldig mye rart! Den har WiFi, Bluetooth, ålreit prosessor og minne, GPIO-pins, usb, hdmi med mer. Jeg ville gjerne ha muligheten til å styre bilderammen remote, og PI’en ble et naturlig valg for min del. Arduino’en ble brukt under testing, for å finne riktig avstand fra lysene til utskjæringene og hvordan lysene skulle legges/loddes.

Lysene styres i dag gjennom et Python-script. Scriptet spør en firebase-database om hvordan lysene skal se ut og lyser opp riktige lys deretter. På den måten kan jeg enkelt endre databasen fra hvor som helst, og så vil bilderammen oppdateres tilsvarende.

Men, det å manuelt fylle inn verdien til 161 lys er tidkrevende. Det er også utfordrende å holde tunga rett i munnen og få riktig verdi til riktig lys. Derfor har vi også utviklet en React-app som hostes på PI’en, som gir deg et brukergrensesnitt for å endre på alle lysene til logoen. Trykker man “Lagre”, så vil det man ser bli lastet opp til databasen, og så vil bilderammen hente disse oppdaterte verdiene og lyse opp deretter. Pretty sweet!

Bekk-board - React-app

Vi får se hva mer vi får til i faggruppen frem mot sommeren. Det er flere feature request liggende, og mange morsomme automatiseringer man kan gjøre. Så hva er egentlig Bekk-board og hva skal vi bruke det til? Tja, vi får se.